Dromen


Ik heb een droom,

Droom jij met me mee?


Werk en privé zijn gescheiden, functies zijn al in bestemmingsplannen vastgelegd, we denken in hokjes en labels. We plakken graag ergens een naam op en beoordelen mensen op basis van opleiding, achtergrond, baan en facebook. Dat is bekend, dat geeft zekerheid. Veel gebouwen worden nog steeds monofunctioneel ingezet. De helft van de tijd worden dingen, spullen en gebouwen niet gebruikt. Het is typerend voor de oude manier van denken en doen. We willen wel iets betekenen voor een ander of een goed doel steunen maar we hebben weinig tijd. We moeten al zoveel keuzes maken en alles is onzekerder geworden. Als we erover praten zien we dat de ander met dezelfde vragen en zorgen worstelt.

En nu?

De wereld verandert, elke dag weer. Andere dingen zijn belangrijk. We willen flexibiliteit om af te stemmen op onze behoeften, we gaan bewuster om met ons leven en onze tijd. We maken deel uit van onze directe omgeving en ook van de wereld. Veel mensen voelen zich betrokken bij die wereld en willen iets bijdragen. Werk en privé lopen in ons leven door elkaar. Van 9 tot 5 is niet langer de standaard. We combineren ons leven met werk en met ontspanning, nemen de tijd voor onze kinderen en willen hen iets meegeven. We denken na over wat ons bezig houdt en wat er anders kan. We dragen graag ons steentje bij en vinden het fijn als dat laagdrempelig kan, als het gefaciliteerd wordt.

Hoe zou het zijn als dat ook op één locatie gebeurd? Als je kunt werken en ontspannen op dezelfde locatie en je dan ook een steentje bijdraagt aan het geluk van een ander. Hoe zou het zijn als je door te borrelen met vrienden ervoor kunt kiezen om een ander ook ontspanning aan te bieden? Welke kansen creëren we als we meer samen doen? Wat zou het voor jou betekenen als je de ruimte hebt om gratis iets nieuws uit te proberen? Met een publiek wat daarvoor open staat. Hoe zou het zijn als een locatie geschikt is voor allerlei functies en die functies elkaar versterken? Wat kan er allemaal gebeuren als je meer met elkaar verbind?

Mijn droom…

Ik zie mezelf in een prettige omgeving. In een ruimte die je meteen het gevoel geeft dat je thuis komt, dat je welkom bent.
Er is veel licht, verschillende stijlen van meubilair, allemaal uitnodigend om in gesprek te gaan, om te ontspannen en om te genieten van de tijd die je zo alleen of met elkaar door gaat brengen.
De ruimte is groot genoeg om kleine intieme plekjes op te zoeken en ook om met een grote familie aan een lange tafel te schuiven. Het meubilair is gebruikt, veelal van hout en bijzondere voorwerpen doen dienst als iets functioneels. De wastrommel is een lamp en een oude voerbak van de koeien doet dienst als bak waar kruidenplantjes in groeien. Een groot deel van het meubilair wisselt wekelijks want bijna alles is te koop. Als mensen iets over hebben wordt het gebracht en na een opknap of schoonmaakbeurt doet het dienst in de ruimte. Want alles kun je opnieuw gebruiken.


Er is een open keuken waar de meest eenvoudige maar heerlijke biologische streekproducten uit komen. De keuken wordt gerund door een ondernemer die er heel veel lol in heeft om creatief aan de slag te gaan met de boodschappenmand van die dag. Ook al is de keuken gesloten, je kunt op elk moment van de dag een kop koffie, thee of een ander drankje bestellen.

Alles is fairtrade en biologisch en andere wensen of voedingsstijlen zijn mogelijk. Voor iedereen is er de mogelijkheid om gezond lekker te eten en te drinken. S’ morgens een gezonde start van de dag, in de namiddag en in t weekend lekker borrelen. Kinderen mogen in de keuken komen helpen. Er is een mogelijkheid om je eigen pannenkoek of toetje te maken en een vers gebakken broodje smeren doe je aan tafel.


Aan de muur hangen levensspreuken, bijzondere schilderijen en foto’s. De muur is een levende expositie die maandelijks wisselt en alles wat je ziet is te koop. We werken samen met kunstenaars en mensen die hun eigen gemaakte voorwerpen willen tonen. De gratis adoptieboeken- en tijdschriftenkast werd gevuld door bezoekers, raakt leeg door andere bezoekers  en wordt weer aangevuld door andere bezoekers. Als je een boek pakt, lees je wat de ander van het boek vond en kun jij jou ervaring daarna ook beschrijven.

Er is een ruimte waar kinderen lekker kunnen spelen, veilig en in het zicht en door de indeling van de ruimte zijn er ook plaatsen waar je zonder kinder-energie een gesprek kunt voeren of even alleen kunt mijmeren boven een kopje soep.


Via een andere ingang kun je naar zalen en ruimtes waar trainingen en workshops mogelijk zijn. Je kunt gebruik maken van de huiscatering. Die ruimtes zijn te huur maar ook te leen.

Ondernemers die ‘ bewust’ ondernemen huren de ruimtes. De een voor vaste delen in de week, de ander incidenteel omdat hij of zij geen eigen vaste locatie heeft. De ruimtes hebben ieder een andere indeling en sfeer. Dat maakt het geschikt voor persoonlijke gesprekken of voor groepssessies. Ondernemers betalen per gebruik en voelen zich verbonden met het concept van geven en nemen. Ondernemers denken mee met het programma wat in het “horeca” gedeelte kan worden opgezet.

Als je de ruimte leent is er één voorwaarde: je neemt de ruimte om iets aan een ander te geven. Veel in deze wereld is niet in geld uit te drukken, een tip of advies, een inzicht kan je leven veranderen. Door een verandering breng je beweging in je leven en dat komt weer ten goede aan een ander. Deze plek biedt mensen de mogelijkheid om iets voor een ander te doen, om iets op te starten, om iets uit te proberen. En je betaald met wat je op dat moment kunt. Een dankjewel, een appeltaart, een bosje bloemen op tafel ….


Deze plek is heel vaak toegankelijk, voor ontbijtsessies of yoga, als startpunt van een vroege hardloopgroep, als vast punt voor mensen die net hun kind naar school hebben gebracht en even met andere ouders willen kletsen, als bezinmoment van de week of als uitwijkbasis voor een goede kop koffie to-go waarmee je de werkdag begint.

In de avond voor familie of buurtmaaltijden, voor filosofische gespreksgroepen of voor voorlichting over iets wat ons raakt of voor ontspanning met vrienden, buren, je gezin. Het kan dienen als een podium voor ondernemers/mensen die iets nieuws willen delen of uit willen proberen.


Voor kinderen zijn er ook speciale momenten waarop het even helemaal om hen draait. Op deze plek krijgen ze heel natuurlijk voorbeelden mee van bewust leven. Zij zijn de toekomst. Ze worden uitgenodigd om mee te doen, om ook iets voor een ander te doen. Dat mag, dat hoeft niet. Wil je met de klas komen, of met je oma, dan ben je welkom. Wil je een ruimte gebruiken voor een actie, dan kan dat ook. Dat regelen we in de “bewuste daad”.


De tuin is een cadeau, het bevat alle elementen van de natuur. Er is een stroompje water waar kinderen mee kunnen spelen, in de zomer en in de winter. Je kunt er klauteren en er is zand om mee te bouwen. Er zijn verstopplekken, bomen en struiken en er blijft voldoende ruimte over voor volwassenen om te hangen en te zitten, of om met een kleedje te picknicken. Er zijn vuurkorven om het later op de avond aangenaam en gezellig te maken. Haal een picknickmand op en ga naar dat kleine stenen oventje waar kinderen zelf een broodje af kunnen bakken. Er is een overkapping zodat je in de zomer ook uit de zon kunt zitten en in de winter met een kleed kunt genieten van een koude herfstdag. De tuin en het terras hebben de sfeer van een strandtent, van de Bakkerswinkel, van een gezellige plek met vrolijke en relaxte energie.


We werken samen, met ondernemers in het pand, samen met onderwijs, samen met organisaties die mensen helpen om een nieuwe start te maken, om vaardigheden op de doen. Die verbinding zoeken we op.

Wil je meedoen dan ben je welkom. Er is altijd wel iets wat je kunt leren, waar je mee kunt helpen. We halen een doek over je stof, samen poetsen we op wat er altijd al was.

Er is ruimte voor uitproberen, voor iets nieuws proberen, voor een gesprek, altijd met de intentie om je verder te helpen.


Deze plek draait om samen, om geven en nemen. Om het vergroten van respect, voor elkaar, voor de ander, voor jezelf, voor de omgeving, voor de natuur, voor onze wereld. En dat doen we door te genieten, door ontspannen, door naar een plek te gaan waar je iets kan delen. Waar je kunt leren van elkaar, waar je geïnspireerd raakt. Jij bent een schakel in het geheel. Het is een plek waar warmte woont, waar gelachen wordt en waar je een traan kunt laten.

Overdag een startpunt voor goede-doelen acties, een plek waar ouderen hun ervaring delen met anderen, de locatie voor bedrijven die iets voor een ander willen doen. S avonds en in het weekend een plek waar gezinnen borrelen, waar vrienden elkaar ontmoeten, waar zussen samen een avondje haken en waar je op een avond binnenloopt voor een bijzondere lezing of workshop.

Het is een plek waar je heel natuurlijk wordt uitgenodigd om na te denken over wat jij geeft en neemt en hoe het ook anders kan. Het is als in de film Pay it forward naar een boek van Catherine Ryan Hyde.


Er is ruimte en behoefte voor een plek waar dit bij elkaar kan komen, waar je een aandeel in hebt, waar je mee kunt praten en mee kunt denken als je dat wilt. Waar je ook op een bepaalde manier een verantwoordelijkheid in hebt. Waar je stem geldt en op prijs wordt gesteld. Zonder dat het te soft wordt of waar je elke week verwacht word. Het is horeca, stadsplein en ondernemerspand ineen. Het is op één plek verbinden van alles wat er al is in de stad. Het is een mogelijkheid om initiatieven sterker te maken met een publiek wat daar voor open staat.


Er is een kinderbestuur, waar kinderen zich mogen uitspreken over wat anders kan, wat mist en wat zij graag willen.

Er is een raad van wijze en betrokken leden die zich uitspreken over thema’s die in het jaar aandacht moeten krijgen.

Er zijn vrijwilligers die er plezier in hebben om mee te helpen en mee te denken op hun eigen moment. Met het organiseren van een event of met het ophangen van versieringen rond een feest, met het bedenken van ludieke acties of het regelen van een spreker. Heb je een idee, een grote wens, dan krijg je de ruimte om ermee aan de slag te gaan. En het kan ook anders..


Het heeft een sfeer waar je met respect met elkaar omgaat en waar je zowel tijdens je werk als in je ontspanning het gevoel krijgt dat je een steentje bijdraagt. Een bijdrage aan en bewustere wereld waar we zorgvuldig omgaan met onszelf, met elkaar en met onze omgeving. We gaan op een andere manier om met materialen en grondstoffen en we hebben waardering voor de inzet van de ander en we betalen daar ook voor.

Wat drijft mij?


Voor mij persoonlijk is ecologie het uitgangspunt. Ecologie betekend voor mij dat ik als mens onderdeel uit maak van een keten, van een systeem, van een wereld waar balans nodig is. Ik ben hier niet alleen, ik maak onderdeel uit van een heel bijzonder en ingenieus geheel en ik draag de verantwoordelijkheid om mijn talenten optimaal in te zetten. Deze waarde drijft me en stelt me steeds opnieuw de vraag hoe het nog anders kan.

Daarnaast prikkelt het thema geven en nemen mij keer op keer. In je eentje valt er niets te geven en ook niets te ontvangen. Je hebt dus een gever nodig om te kunnen ontvangen en een ontvanger nodig als je iets wilt geven. En dat systeem speelt zich vaak af tussen veel meer mensen en hun omgeving. Soms neem je nu iets maar heb je niets te geven aan de gever. Kun je dan iets anders doen? Iets voor een ander? Of kun je op een later tijdstip iets geven? Het is een systeem, een mechanisme wat op kleine schaal in je eigen omgeving misschien in balans lijkt maar op grote schaal niet in balans is.

Ik heb je nodig

Ik doe graag dingen zelf en….. ik krijg enorm veel energie van dingen samen doen. Ik wordt blij en gelukkig als een ander me inspireert en raakt. Ik wil verbinden en mensen samen brengen. Ik wil doen waar ik goed in ben en ik wil ook dat het iets toevoegt. Ik zou dit alles al tot in detail uit kunnen werken maar ik doe het niet…. Deze droom kan en wil ik niet alleen dromen. Ik wil het samen doen, ik heb je nodig….


Ik wil heel graag mijn bijdrage leveren aan een prettig plek, aan een plaats waar veel meer mensen mee doen in het grote spel van geven en nemen:
Waar ik mijn gevoel, talenten, kennis en ervaring in kan zetten;
Waar ik jou ontmoet, waar jij je visie, inzichten en gedachten deelt;
Waar ondernemers en studenten elkaar inspireren en de buurt erbij betrekken;
Waar een ander zijn ideeën inbrengt, een kop koffie drinkt en waar zijn kind een lieveheersbeestje ontdekt in een grote zonnebloem;
Waar weer een andere een maaltijd organiseert voor haar buren en tussendoor een  tijdschrift uit de leeshoek haalt om thuis dat inspirerende artikel nog eens na te lezen;


Het lijkt me fantastisch!

Ik ga het doen. Doe jij met me mee?


Links:
Pay it Forward Foundation
(Er is nog geen officiële Nederlandse site. Iets voor jou?)
Loesje: Waarom moeilijk doen als het samen kan?
2 opmerkingen:

 1. Hoi Brigitte,

  Wat een geweldige droom! Bijna jammer dat je in Haarlem woont en droomt. Ik zou zo met je meedoen:-)

  Ik heb 1 netwerk-linkje in Haarlem en ik kan - in overleg met jou - hem eens meenemen in jouw droom! Goed?

  Groeten!

  Dymphna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve lieve en dappere Brigitte,

  Ik kan helaas niet op je afscheid zijn vanwege een opleiding die vandaag begint…
  Ik ga vandaag om 16.00uur weg…
  Neemt niet weg dat ik het leuk zou vinden je op een ander moment te treffen: wellicht een keer in Utrecht..?
  Ik ben inmiddels trouw lezer van je blog en blijf je met aandacht en zorg volgen.
  Ik hoop dat er hele mooie dingen gaan gebeuren met de kweektuin in Haarlem..

  Voor vandaag een spetterend afscheid en geniet ook een beetje van je ondernemersstappen; dat gaat zeker tot iets goeds leiden!

  Voor nu groetjes en een hug.

  Moniek
  ALA
  moniek@talentfit.nl  BeantwoordenVerwijderen